למרות שהוצג עוד בשנת 1999, Microsoft Active Directory (AD), אותה חבילת כלי שירות לניהול רשתות בארגונים, ממשיכה להיות רלוונטית גם כיום והיא נותרה מרכיב חיוני בתשתיות ה-IT של ארגונים רבים. טכנולוגיות חדשות ושירותים מבוססי ענן ממשיכים להופיע, אך AD ממשיך למלא תפקיד חיוני בניהול ואבטחת משאבים מקומיים בשל יכולות הניהול, האימות וההרשאות הריכוזיות שלו, כמו גם, האינטגרציה עם מוצרי Microsoft, המדרגיות, האבטחה ויכולות האינטגרציה בענן, ובמיוחד תחת Azure Directory. תכונות אלו הופכות אותו למרכיב קריטי בתשתיות IT בארגונים מכל הגדלים והענפים.
אבטחת Active Directory (AD) היא נושא קריטי לא רק בסביבות מקומיות, אלא גם בסביבות ענן בשל האופי הריכוזי של אימות והרשאה של חשבונות משתמשים, דרישות תאימות הקשורות לגישת משתמשים ואבטחת נתונים, אבטחת מידע רגיש, שטח תקיפה גדול יותר (במיוחד בענן) והקריטיות להמשכיות עסקית וגישה רציפה למשאבים ונתונים.
מתקפות כמו SolarWinds בשנת 2020, המתקפה על סוני בשנת 2014, המתקפה על רשת Target ב-2013 ועל חברת האשראי Equifax ב-2017, הן רק כמה דוגמאות לחברות שחוו מתקפות סייבר שהשפיעו על תשתית ה-Active Directory שלהן ושגרמו להשלכות חמורות על החברות ולקוחותיהם.
כיצד ניתן לאבטח ולשחזר את Active Directory במקרה של פרצת אבטחה:
1. אימות רב-גורמי (MFA): אימות רב גורמי הוא אמצעי אבטחה המחייב את המשתמשים לספק יותר מצורה אחת של אימות כדי לגשת למשאבים. זה יכול לכלול משהו שהמשתמש יודע (סיסמה), משהו שיש לו (אסימון אבטחה), או משהו שתקף רק לו (נתונים ביומטריים). MFA יכול למנוע גישה לא מורשית ל-Active Directory, גם אם תוקף גנב אישורים של משתמש.
2. הגבלת גישה מועדפת: הגבלת גישה מיוחסת ל-Active Directory היא קריטית במניעת פרצות אבטחה. רק משתמשים הזקוקים לגישה מנהלתית ל-Active Directory צריכים לקבל אותה, ויש להעניק גישה על בסיס של צורך לדעת. בנוסף, חשבונות ניהול צריכים להיות מאובטחים בסיסמאות חזקות ולעקוב אחר פעילות חשודה.
3. אכיפת מדיניות סיסמאות: יש לאכוף מדיניות סיסמאות כדי להבטיח שמשתמשים בוחרים סיסמאות חזקות ומשנים אותן באופן קבוע. סיסמאות צריכות להיות מורכבות ולכלול שילוב של אותיות גדולות וקטנות, מספרים ותווים מיוחדים. בנוסף, אין לעשות שימוש חוזר בסיסמאות או לחלוק אותן בין מספר חשבונות.
4. ניטור וביקורת: ניטור וביקורת ה-Active Directory חיוני באיתור ותגובה לפרצות אבטחה. יש להשתמש בכלי ניטור כדי לעקוב אחר שינויים באובייקטים של Active Directory ולזהות פעילות חשודה. בנוסף, יש לבצע ביקורות סדירות כדי להבטיח שהרשאות הגישה מתאימות ומעודכנות.
5. גיבוי ושחזור: יש לבצע גיבויים רגילים של ה-Active Directory כדי להבטיח שניתן לשחזר אותו במקרה של פרצת אבטחה או אסון. יש לבדוק גיבויים באופן קבוע כדי לוודא שניתן לשחזר אותם ושהנתונים המשוחזרים מדויקים ועדכניים (בשוק קיימים מספר פתרונות התאוששות ושיחזור גם כשמדובר במצב של Forest Disaster שיחסכו מכם את תסריט האימים של מיקרוסופט בעת תקלה או, שיחזור Forest).
6. היערכות מראש: יש לפתח ולבדוק תוכנית תגובה לאירועים כדי להבטיח שהארגון יכול להגיב במהירות וביעילות במקרה של פרצת אבטחה. התוכנית צריכה לכלול נהלים לזיהוי והכלתה של הפרצה, חקירת האירוע והשבת הפעילות הרגילה.
לסיכום, Active Directory (AD) מהווה מרכיב קריטי בתשתית ה-IT של ארגונים רבים, ואבטחתו מפני גישה לא מורשית, פרצות נתונים והתקפות סייבר דורשת שילוב של אמצעי מניעה (MFA, הגבלת גישה, אכיפת מדיניות סיסמאות) ואמצעי בילוש (ניטור, ביקורת). בנוסף, במקרה של פרצת אבטחה, חשוב לא פחות להחזיק בתוכנית התאוששות חזקה של AD. כזו המבטיחה שהארגון יכול להתאושש במהירות מהתקיפה, לשחזר שירותים קריטיים ולמנוע נזק נוסף. תוכנית התאוששות מקיפה של AD צריכה לכלול גיבויים קבועים של מסד הנתונים של AD והגדרות התצורה, כמו גם בדיקה ואימות של הליכי השחזור כדי להבטיח שהם פועלים כהלכה.