צרו קשר תנו פידבק
מאמרים

OT ועוד IT שווה IoT

בעולם האינטרנט של הדברים, IoT, שבו מיליארדי חפצים מחוברים לרשת, תהליכים פנים ארגוניים של טכנולוגיית מידע ושל תפעול ממוחשב הולכים ומתחברים, בשאיפה למציאות עסקית דיגיטלית

31.07.2017
3 min
דרור מרום, מנהל יחידה עסקית IoT ו- Wireless, אמיר פורקוש, סמנכ"ל טכנולוגיות
OT ועוד IT שווה IoT

האינטרנט של הדברים (IoT) הוא הגל הנוכחי של המהפכה הדיגיטלית שמתרחשת כבר היום. מהפכה שבה גם החפצים שלכם מתחברים לרשת, מצייצים ומתקשרים אתכם וגם זה עם זה, ומאפשרים לשלוט על כל חפץ שתרצו מרחוק, ובאופן אוטומטי ואוטונומי. מנתוני השוק עולה שכבר היום יש באינטרנט יותר חפצים מאנשים: 608 מיליארד אנשים מחוברים, לעומת לא פחות מ- 10 מיליארד חפצים נוכחים אונליין. נתוני השוק מראים שעד 2020 יהיו מחוברים לרשת לא פחות מ- 50 מיליארד חפצים. בהתחשב בעובדה שהפעילות ברשת הוכפלה פי 270 אלף בעשור האחרון, אפשר רק לנחש כמה מכשירים יהיו מחוברים בעוד עשר שנים- ההערכות מדברות על כ- 150 מיליארד חפצים.

אחד מתוצרי הלוואי של האינטרנט של הדברים הוא הכמויות האדירות של מידע. המיגע הנוצר מחפצים המחוברים הינו יקר ערך עבור חברות רבות, אך הוא גם מייצר אתגרים חדשים עבור ארגונים. האם הארגונים מוכנים לצונאמי של המידע? האם העוסקים במערכות התפעוליות הם בעלי הכישורים הנדרשים?

בעבר, עסקו אנשי ה-Information Technologies בתהליכים ארגוניים עסקיים, ואילו אנשי ה-Operational Technologies עסקו בתפעול הממוחשב והתמקדו בשיפור תהליכי הייצור ועסקי הליבה של החברות. כתוצאה, ברוב הארגונים מדובר בשתי מחלקות הנמצאות במקומות שונים ואינטרסים שונים ובדרך כלל אינן מקושרות ואינן חולקות מידע או מייעלות את השימוש במשאבי הארגון.

אלא שסביבת הייצור המודרנית רוויה במערכות אוטומטיות, רובוטיקה, חיישנים ורשתות תקשורת שמתחברות אל התשתית הארגונית, למערכי המלאי,להזמנות ולתקשורת מול הלקוחות והספקים. כתוצאה, מתהדק הקשר בין טכנולוגיית ליבת הייצור (OT) ובין המעטפת של טכנולוגיות המידע ורשתות חיצוניות אחרות (IT). שילוב זה נקרא גם סביבת ייצור חכמה, והיא צפויה לצמוח באופן משמעותי בשילוב מערכות מבוססות IoT.

סביבות ייצור חכמות שכאלה, ניתן למצוא במגוון רחב של ארגונים ובהם כמובן חברות תעשייה הכוללות רצפות ייצור, אבל גם בארגונים כמו הדואר, שדות תעופה, מרכזי לוגיסטיקה ומשטרה שדוגמה ל- IOT שישולב בקרוב בפעילותה הוא פרויקט מצלמות הגוף שיותקנו על כ- 8,000 שוטרים ע”י בינת.

אתגרים לאנשי ה–IT

אין להמעיט במידת ההשפעה של נזקים אפשריים בעקבות אירוע אבטחה בסביבה הארגונית המסורתית. אך ההשפעות של אירועים מסוג זה על מערכות תעשייתיות הן בקנה מידה שונה לחלוטין. למשל, ההשלכות של רשת חשמל שמפסיקה לעבוד או חדירה ושינויים לא רצויים בפסי הייצור- לארועים כאלה אין מקום בדינמיקה הארגונית והעסקית הנדרשת כיום ממערכי המחשוב התומך בייצור.

בנוסף, שלא כמו במערכות ארגוניות מסורתיות, במערכות תעשייתיות הקשורות לרשת האינטרנט יש גם מרכיב של סיכון פיזי שעל פי רוב אנשי IT אינם צריכים להתמודד איתו. הפסקה בשירות או תקלה במכונה עלולות לגרום לפגיעה בגוף אצל עובדי המפעל או לייצור של מוצרים פגומים. אלה עלולים לגרום לפגיעה קשה בלקוחות הקצה באופן שונה לחלוטין מזה שהורגלנו אליו.

אנשי IT הורגלו לעדכוני תוכנה ושדרוגים המבוצעים בעקביות ולעתים תכופות, אך לצערנו הסביבה התעשייתית עדיין מאופיינת במערכות ישנות יחסית, שבה עדכונים ושינויים כמעט ואינם מתרחשים וכל שינוי קטן עלול ליצור אפקט דומינו. בחלק מהמקרים גם קשה מאוד לקבל תמיכת יצרנים לאותן סביבות. כתוצאה, ייתכן שמערכות בקרה רבות פועלות על גבי מערכות הפעלה מיושנות ללא יכולת החלפה או לחילופין אינן מותאמות לסטנדרטים המקובלים כיום ב-IT, מבחינת אבטחת מידע ותאימות מערכתית.

אתגרים לאנשי הOT

איומי הבטיחות הפיזית הם ענין שאנשי ה-OT יודעים להתמודד איתו כבר שנים רבות, תוך יישום נוהלי בטיחות במערכות התעשייתיות. עם זאת, כעת עומדים בפניהם איומים פוטנציאליים החורגים משליטתם. כשמוציאים מכונות ומערכות בקרה מהסביבה הסגורה והמוגדרת, פותחים פתח לאיומי פריצה שעלולים לפגוע ישירות בעובדים או בתוצר של החברה וגרוע מכך בצרכן הסופי. איבוד שליטה על תהליך הייצור או על מתקן כלשהו הוא חלום הבלהות של כל צוות OT שעלולה לפגוע בפרודוקטיביות ואף בלקוחות החברה.

אחד האתגרים הגדולים של אנשי ה- OT הוא תצורת עבודה ושילוב מאמצים עם אנשי ה-IT שלהם לרוב אין ניסיון במערכות תעשייתיות, והפתרונות הטכנולוגיים שלהם בדרך כלל אינם מתאימים למערכות בקרה ישנות. לרוב, דור ה-OT נתפש כמיושן ושמרן , לעומת דור ה-IT אשר נתפש חדשני והרפתקן. בנוסף, שילוב של OT & IT, מביא לידי ביטוי את כפילות המשאבים הארגוניים, וניהול נכון ישאף להתייעלות ארגונית אופטימלית, מה שעלול לגרום לחוסר שיתוף פעולה.

אולם כיום רבים מאנשי ה-OT כבר רואים את היתרונות במעבר ממערכות סגורות לפתוחות. אנשי OT מבינים את היכולות המגוונות שאפשר להשיג בשילוב כוחות ומשאבים ארגוניים, לטובת תוצר איכותי יותר ללקוח הסופי. בשילוב נכון ומדורג, די ברור כי הפרודוקטיביות תצמח משמעותית.

ההתפתחות הטכנולוגית בעולמות ה-IoT מאפשר לגשר בין מערכות ולהשיג יתרונות רבים, כגון:

  • איסוף נתונים בזמן אמת מאפשר ראיה כלל מערכתית וקבלת החלטות תפעוליות ועסקיות
  • הגדלת הזמינות המערכתית הכוללת ע”י אנליזת חיזוי
  • יצירת חוקיות בין המערכות לטובת יצירת תהליכים אוטומטיים ואוטונומיים
  • הפעלה ויישום של מודלים חדשניים להרחבה של סל המוצרים

בהנחה שהמגמה הנצפית כיום תתרחב, יש להניח שההבחנה בין OT ו-IT תלך ותיטשטש ובשלב מסוים הצוותים ישלבו כוחות ויתאחדו. נכון להיום, חיוני שייווצרו קבוצות עבודה פנים ארגוניות משותפות, ושכל צד יבין וילמד את המומחיות ואת עולמו של הצד השני. בהמשך יפעלו בסינרגיה למען יצירת ארגון דיגיטלי.

שילוב של טכנולוגיות IT ו-OT הוא רק צעד ראשון לקראת אסטרטגיה עסקית דיגיטלית רחבה ויעילה. המטרה היא רתימת אנשי הארגון לתהליך והכלת התהליכים העסקיים והתפעוליים המודרניים, בסביבה של שוק מתפתח ומשתנה במהירות, תוך יכולת ליצירת סביבת עבודה משולבת ומקסום היעילות העסקית.

dror.marom@bynet.co.il | amirf@bynet.co.il

תתחילו להגדיל את העסק שלכם יחד איתנו
מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה, בקשה ועניין, אנו נחזור אליכם בהקדם