צרו קשר תנו פידבק
מאמרים

אקוסיסטם הבינה המלאכותית בישראל: כשטאלנט איכותי פוגש את תרבות הסטראטאפ

19.01.2025
3 min
אריק קול, דירקטור בכיר וראש תוכנית הסטארטאפים NVIDIA Inception בישראל
אקוסיסטם הבינה המלאכותית בישראל: כשטאלנט איכותי פוגש את תרבות הסטראטאפ

ישראל ידועה ומוכרת כמעצמת חדשנות של ממש: 'אומת הסטארט-אפ', וכך הם פני הדברים גם כשמדובר בתעשיית ה-AI. עם המספר הגבוה ביותר של סטארט-אפים בתחום הבינה המלאכותית לנפש, והמקום השלישי בעולם בחברות מובילות בתחום ה-Generative AI )על פי רשות החדשנות(, ישראל היא ביתם של סטארט-אפים, חוקרים ומפתחים מובילים בתחום הבינה המלאכותית – בתעשייה ובאקדמיה, המפתחים כיום את היישומים שיניעו את דור הבינה המלאכותית הבא.

אקוסיסטם הבינה המלאכותית המקומי מתחיל באקדמיה הישראלית החזקה, שהייתה מהראשונות לחקור את יכולות הבינה המלאכותית. בנינו כאן מומחיות בתחומים כמו ראייה ממוחשבת, ניתוח וידאו ועיבוד תמונה, וכמובן עיבוד שפה טבעית (NLP) – הבסיס עליו פותחו בהמשך מודלי השפה הגדולים (LLMs) שאנו מכירים כיום. היסודות החזקים במחקר בינה מלאכותית יחד עם תרבות סטארט-אפ שמתפתחת בקצב מסחרר, הפכו את ישראל לתחרותית מאוד בהשוואה לאזורים אחרים, למרות היותה מדינה קטנה.

מה שמייחד את ישראל הוא התמקדותה בפתרונות בינה מלאכותית יישומיים בתחומים כמו סייבר, רפואה ואגריטק, שממצבים את ישראל כמובילה לא רק בפיתוח בינה מלאכותית, אלא גם בהטמעת יישומי AI. התעשיות הראשונות שאימצו את הטכנולוגיות החדשות היו מערכות בריאות, ערים חכמות, רובוטיקה ופיננסים. כיום, למעלה מ-2,000 סטארט-אפים ישראליים מפתחים את העידן הבא של יישומי בינה מלאכותית. 

תחום הסייבר הוא מקרה בוחן מעניין: בעוד שבאופן ראשוני אקוסיסטם הסייבר הישראלי היה איטי יותר באימוץ בינה מלאכותית בהשוואה לחלק מהמתחרים הבינלאומיים, הוא הבין במהרה עד כמה AI היא מכפיל כוח משמעותי וקריטי בשמירה על מעמדה של ישראל כמובילה בתחום. בשנתיים האחרונות חל שינוי דראסטי, כאשר גם סטארט-אפים וגם חברות סייבר מבוססות ומובילות עובדים על שילוב טכנולוגיות בינה מלאכותית במוצריהן.

בין אם מדובר בשימוש בבינה מלאכותית לשיפור יכולות אבטחת המידע – כלומר פתרונות סייבר סקיוריטי מבוססי בינה מלאכותית, או טכנולוגיות שפותחו לאבטחת תשתיות חומרה ותוכנה של בינה מלאכותית – כלומר סייבר סקיוריטי עבור מערכות בינה מלאכותית, לתעשיית הסייבר המשודרגת יש כיום את הפוטנציאל להמשיך ולהוביל את אקוסיסטם הטכנולוגיה הישראלי.

אבל ישראל אינה רק מעצמת סייבר. אנחנו רואים מספר הולך וגדל של סטארט-אפים הפועלים בתחומי הבריאות, מדיה ובידור, רובוטיקה, תעשיית הרכב, ביולוגיה, קמעונאות, אקלים, תעשייה 4.0, לוגיסטיקה, חקלאות, ועוד – שעובדים על פיתוח יישומים שיניעו את הדור הבא של הבינה המלאכותית.

אחד המרכיבים הקריטיים ביותר להצלחה הם האוניברסיטאות ומוסדות המחקר הישראליים שמציעים תוכניות לימוד מתקדמות, מייצרים מחקר פורץ דרך ומכשירים את הדור הבא של המומחים עם מיקוד במודלי שפה, ראייה ממוחשבת, רובוטיקה ולמידת מכונה. סטארט-אפים ישראלים רבים צמחו ישירות מהאקדמיה, בהם AI21 Labs, Deci, Mentee Robotics ו-Lightricks.

בנוסף, קרוב ל-400 חברות רב-לאומיות מפעילות בישראל מרכזי מחקר ופיתוח משמעותיים, משקיעות בטאלנט הישראלי ומספקות משאבים חיוניים למחקר ופיתוח מוצרים, תוך עבודה צמודה עם האקדמיה הישראלית. הן מפעילות תוכניות סטארט-אפים וקבוצות מחקר, מייצרות פעילות עסקית ושיתופי פעולה רחבים בתעשייה. המעורבות שלהן מאיצה משמעותית את העברת הידע ועוזרת לסטארט-אפים ישראליים לצמוח.

סטארט-אפים שרוצים למנף את הפוטנציאל שלהם במלואו צריכים ליזום עימן שיתופי פעולה ולחתור על מנת לקבל את תמיכתן, שלרוב מוצעת ללא כל עלות. הם יכולים לקבל מהן תמיכה ומומחיות טכנית, עסקית ושיווקית, ולהעניק להם כלים להרחיב את גבולות הבינה המלאכותית.

NVIDIA עצמה מעסיקה מעל 4,000 עובדים בישראל, בעשרות קבוצות מוצר, הנדסה ומחקר, כולל צוות מחקר בינה מלאכותית משמעותי העובד בצמוד לאוניברסיטאות ברחבי הארץ. כדי להאיץ אימון בינה מלאכותית ופיתוח מוצרים עתידיים, תוך תמיכה באקוסיסטם המקומי, הקימה NVIDIA בישראל את Israel-1 – מחשב-העל החזק ביותר במדינה, ובין החזקים בתחומם בעולם.

עם יותר מאלף סטארט-אפים ישראליים שמשתתפים באופן פעיל בתוכנית הסטארט-אפים הגלובלית שלנו, NVIDIA Inception, ישראל היא המדינה החמישית בגודלה בתוכנית העולמית. סטארט-אפים המשתתפים בתוכנית נהנים מתמיכה טכנולוגית ועסקית כדי לעזור להם להניע חדשנות גלובלית. השקעות אלה משקפות אמון בטאלנט הישראלי בתחום הבינה המלאכותית ובפוטנציאל שלו לחדש ולפתח טכנולוגיות מתקדמות לעידן של מחשוב מואץ ובינה מלאכותית.

השנה האחרונה הייתה אחת השנים המאתגרות ביותר עבור כולנו, ולמרות זאת הסטארטאפים הישראליים הפגינו ביצועים ומחויבות מאוד מרשימים. דווקא האתגרים הללו יצרו הזדמנויות חדשות, שהובילו לשיתופי פעולה הדוקים יותר בין האקדמיה לתעשייה, כדי לפתח את הדור הבא של מומחי AI. בנוסף ראינו כיצד קיים ביקוש גובר והולך לפתרונות AI שנותנים מענה לבעיות קשות ואמיתיות שהעולם מתמודד איתן,. גם מגמה זו הציבה את ישראל בעמדה להמשיך ולהוביל את העולם בחדשנות, ולהמשיך להיות מוקד עניין של משקיעים ושותפים אסטרטגיים.

אנו בעיצומה של מהפכת בינה מלאכותית, כשהעולם עובר ממחשוב כללי למחשוב מואץ ובינה מלאכותית. זהו שינוי שעתיד להשפיע על תעשיות גלובליות בהיקף של 100 טריליון דולר. עבור ישראל, זהו הרגע להאיץ את המאמצים באקוסיסטם המקומי ולבסס את מעמדה כמובילה עולמית בתחום הבינה המלאכותית.

בקרוב, יפגשו תחת קורת גג אחת נציגים של כל אותן תעשיות: בכנס NVIDIA GTC 2025. כנס GTC של אנבידיה, שיחל ב-17 במרץ 2025 ויתקיים בפורמטו היברידי – בסן-חוזה, קליפורניה ובאופן וירטואלי, הוא כנס הבינה המלאכותית מהחשובים והגדולים בעולם.

הוא צפוי להפגיש יחדיו עשרות אלפי חוקרים, מפתחים, יזמים, מנהלים, שותפים, משקיעים ומומחים, שיגיע למאות הרצאות, דיונים, סדנאות, קורסים והדגמות, שיעסקו בהטמעת AI בעולם המודרני ובאופן בו בינה מלאכותית תוכל לסייע לאנושות במגוון תחומים – ממחקר מדעי ובבריאות, דרך ביטחון המזון ושימור האקלים, סייבר ובטיחות, ועד לחינוך ובידור. ההרשמה ל-NVIDIA GTC 2025 בפורמט הוירטואלי פתוחה כעת ללא עלות ותאפשר גישה למאות הרצאות בלייב או On-Demand.

תתחילו להגדיל את העסק שלכם יחד איתנו
מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה, בקשה ועניין, אנו נחזור אליכם בהקדם